Tiroid Nodülü ve Tedavisi
TNodül tıpta, genellikle yuvarlak şekilli büyümeleri ifade eden bir terimdir. Nodül terimi, 1-2 mm’den 7-8 cm’ye kadar ulaşabilen yumrular için kullanılan bir terimdir. Tiroid nodülünün tıptaki önemi, kanser barındırma ihtimalidir. Bu oran %5 civarındadır.
Muayene sırasında saptanan veya hasta tarafından fark edilen nodüller tümör barındırma ihtimali açısından değerlendirilir. Bu durumda en yararlı iki araç ultrasonla nodülün iç özelliklerinin incelenmesi ve iğne biyopsisi ile içinden alınan hücre veya doku örneklerinin patolojik incelemesidir.
Bu incelemelerle tümör saptandığında veya tümör kuşkusu oluştuğunda hastaya ameliyat önerilebilir.
Nodüller ayrıca tiroid bezinden bağımsız tiroid hormonları salgılayabilir, büyüklüğü nedeniyle kozmetik sorun oluşturabilir veya yemek borusu ile soluk borusuna baskı yaparak yutma güçlüğü, takılma, solunum sıkıntısı gibi sorunlara yol açabilirler. Kanser tanısı ya da şüphesi dışında, yukarıda söz edilen bu durumlarda da tiroid ameliyatı kararı verilebilmektedir.
Bu konudaki sorularınızı hekiminizle yüzyüze konuşmak daha doğru olabilir.
Tiroid nodüllerinin sebepleri nelerdir?
İyot eksikliği, bütün dünyada tiroid nodüllerinin temel sebebidir. İyot eksikliği kimi zaman pek çok nodül içeren tiroid büyümesine sebep olur. Bu durum nodüllü guatr ya da multinodüler guatr olarak adlandırılır. Bu nodüller kimi zaman sıvı içerikli olup kistik nodül adını alırlar.
Tiroid adenomu adı verilen tiroid dokusu büyümeleri de kendini nodül şeklinde gösterebilir. Bunlar bazen fazla hormon salgılayarak hipertiroidiye (tiroid bezinin fazla çalışması) de sebep olabilirler. Bu durumda otonom nodül adını alırlar.
Tirodit adı verilen tiroid bezinin mikropsuz iltihabı da nodül benzeri görünüme yol açabilir. Buradaki yapılar genellikle psudo nodül (yalancı nodül) olarak adlandırılır.
Tiroid bezinde kanser odağı da kendini nodül şeklinde gösterebilir. Özellikle geçmişte boyun bölgesine radyasyon verilen, ailesinde tiroid kanseri bulunan, yaşı 20’nin altında ya da 60’ın üzerinde olan, birlikte ses kısıklığı, boynun yan kısımlarda sertlikler ve şişlikler gibi ilave belirtileri olan kişilerde nodülün kanser barındırma riski daha fazladır.
Tiroid nodülü kimlerde daha sık görülür?
Tiroid nodülü genel olarak kadınlarda ve ileri yaşlarda daha sık görülür. Ülkemizde karadeniz kıyıları, iç anadolu, doğu anadolu bölgesi gibi bölgelerde tiroid nodüllerine veya tiroidin nodüllü ya da nodülsüz büyümesini ifade eden guatr hastalığına daha sık rastlanır. Bunun sebebi o bölgelerde iyot açısından fakir beslenme alışkanlığı veya karadeniz bölgesinde karalahananın çok tüketilmesi ya da genetik faktörlerin etkisi olabilir. Burada söz edilen iri nodüllerdir. Ancak günümüzde gelişmiş ultrason cihazlarıyla toplumun önemli bir kısmında 1cm’in altında, hatta birkaç milimetre çapında tiroid nodülleri saptanabilmektedir.

This is a useful post for finding broken links within the website, what about links pointing outwards that are broken? I can use a free web service but wondered if this was possible.
Great tool! I am using a redirect plugin to send all my 404’s to my home page but I think it’s slacking sometimes.